港聞

下一篇
上一篇

【旺角暴力衝突】引李波失蹤、李國章掌港大 伍家謙批「官迫民反」致衝突 (00:19)

曾在無綫電視任職的體育記者、人稱「體育新聞王子」的伍家謙,在Facebook撰文談論昨日發生的暴力衝突,直言事件絕非只因一串魚蛋,指魚蛋背後尚有李波失蹤、興建港珠澳大橋和李國章掌港大等多宗事件,民怨累積而從來無得過正視,最終才令衝突爆發。

伍家謙在文中表示,魚蛋背後「係貪污無人查、港人突然失蹤無人理、人人唔想佢起果條橋夾硬要上馬、人人唔想佢做果條友偏偏去領導大學;暗角打人不了了之、想講番廣東話都要去悍(捍)衛。好,唔講政治吖嘛?搵啲娛樂放鬆下,免費台得一個,上網想話搵啲改圖改歌有啖笑啦,就搞個網絡廿三條。」

伍續指,以前新正頭的潛規則,「官民各自識做」,頭3天會容許熟食小販在街頭擺檔。而警方強行執法的結果,就是令雨傘革命積落的怨氣再加上一大堆不公義造成的民怨,一次過爆發,「即係今日FB見得最多果四隻字:官迫民反」。

伍又稱,「民主唔係天跌落嚟」,指香港雖有號稱為港人爭取民主的政黨,然而當有人出來爭取民主時,這些政黨卻「衝出嚟譴責」。他指,若有人為他相信的價值走出來,他覺得自己無資格「喺屋企隔住個Mon指指點點」,邊譴責自己人,但又衝去台灣「考察」兼為勝利歡呼,質問「呢啲係咪叫輸打贏要?」

對於今日網民在Fb紛紛問「香港幾時變成咁」,伍則指「冰封三尺,非一日之寒」,民怨累積而從來無得過正視,就會變成如斯田地。他續指昨晚全晚看新聞,心情很沉重,而寫這類文章,定會有人不喜歡,但「如果唔能夠忠於自己嘅睇法嘅話,我會更加唔鍾意自己」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【#FishballRevloution】一串魚蛋,一場革命。報道:http://bit.ly/1SdGlto【旺角暴力衝突】關注小販團體:問題源於食環「有權用盡」 高壓掃盪招民怨 http://bit.ly/20T46bP【旺角暴...

明報即時新聞貼上了 2016年2月9日

相關字詞﹕旺角騷亂 旺角暴力衝突 伍家謙、書店5人失蹤、李國章

上 / 下一篇新聞