港聞

【Emily Online】毛記年宵推「鍾樹妖」 鍾樹根:妖,即係話我啫! (12:00)

一年一度的年宵花市向來是「創意」集中地,今年毛記電視就以「西毛記」作主題,售賣多款諷刺時事人物的「妖魔」公仔,其中「鍾樹妖」就是影射民建聯議員鍾樹根。網媒《堅料網》找來了「真.鍾樹根」回應,一聽到「鍾樹妖」3字,鍾樹根即說:「鍾樹妖啊?妖,即係話我啫!」

不過鍾樹根稱無所謂,並讚揚製作者「有創意」,體現了香港精神,「幾十年來香港企業家都憑自己創意,喺國際上打出一條血路」。他又說,諷刺政治人物是傳統,「做得政治人物,一定係會畀人諷刺架啦」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【又關政治事?】http://bit.ly/1Pd0bkR【短片:警員自轟亡】24歲軍裝警自轟太陽穴 未曾向警隊心理醫生求助http://bit.ly/1mjo5AG【高鐵追加撥款】張炳良指不擔心變「大白象」:係發展中嘅香港,唔係墮...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, February 6, 2016

相關字詞﹕編輯推介 鍾樹根

上 / 下一篇新聞