港聞

【迎新春】飲食業憂市道差 團年套餐價不加反減 業界料整體生意跌兩成 (12:48)

一年終結,最重要是一家人「齊齊整整」吃一頓團年飯。不過,今年股市樓市先後下挫,飲食業界憂慮市道不佳,團年飯套餐價不加反減,業界人士估計,整體生意額較去年下跌一至兩成,「(港人)唔係冇錢開飯,但冇乜消費意欲!」

踏入年廿九,不少市民會外出享用團年飯。鴻星海鮮酒家負責人指,訂位至今接近滿座,因早前憂慮市況不佳,團年飯套餐價不加反減,12人套餐最低只需二千多元,「舊年最平都冇去到2000幾」。叙福樓集團執行董事黃傑龍,及龍皇酒家發言人亦分別表示,因擔心「市道麻麻」,雖然成本上漲,但套餐未有加價。

《明報》記者較早前以顧客身分致電富臨皇宮、御苑酒家等13間位於旺區的分店,查詢今晚訂位情況,僅2間稱已爆滿,有分店負責人指「都仲有唔少位」。

現代管理(飲食)專業協會會長胡珠直言,今年「整體麻麻地、比舊年差好多」。他指近月經濟疲弱,「(港人)唔係冇錢開飯,但冇乜消費意欲」,加上旅客減少,估計業界整體生意跌一至兩成。

胡更預計,過年後食肆將現結業潮,「有啲(食肆老闆)話(市況)仲衰過沙士,甚至捱唔到過年」。

雖然飲食業界生意平平,但位於西環的生記滷味老闆李生稱「經濟差,生意特別好」,因市民出外用餐意欲低、傾向「斬料」回家過節。他預計生意上升兩至三成,並指員工「一路keep住做,冇停到」。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【醒醒定定呀!】小編﹕踏入2016年,已是多事之秋,希望發仔抽得好籤,等大家有個好猴年!報道﹕http://bit.ly/1mjRV8c其他迎新春貼士: 【短片: 2件年糕等於1碗飯 食足一周會重多少?】...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, February 6, 2016

相關字詞﹕迎新春 編輯推介

上 / 下一篇新聞