港聞

【高鐵追加撥款】張炳良指不擔心變「大白象」:係發展中嘅香港,唔係墮落緊嘅城市 (10:46)

運輸及房屋局長張炳良回應高鐵香港段工程追加近200億元撥款申請時表示:「今日高鐵,我唔擔心係大白象。」

張炳良今早於商台節目指,現時「一逢大型基建就話大白象」,但回顧歷史,過去建赤鱲角機場時,亦有人說多建一條跑道是「大白象」,惟今天兩條跑道將於未來一兩年飽和,需增建三跑;當年計劃建西鐵時,亦有人擔心其效益,故他不擔心高鐵工程會變成「大白象」,「睇返歷史,係發展中嘅香港,唔係墮落緊嘅城市」。

張炳良又說,香港及內地民間交流頻繁,高鐵可提高本港競爭力,「唔好只睇政治,(香港與內地)民間交往好頻繁,連繫到西部、越南」。他續說,若立法會財委會今個月底前未能通過撥款申請,工程可能爛尾及停工,令7000多人失業。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【台灣加油!】台南有多棟建築倒塌,當局正全力搶救。報道:http://bit.ly/1PcpZ0t【凌晨發生6.4級淺層地震傷亡未明 台南市大樓倒塌多人被困】http://bit.ly/1S5VInH【10日大女嬰成首名遇難者 居民...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, February 5, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵追加撥款 張炳良

上 / 下一篇新聞