港聞

【短片:Emily Online】馬逢國錯講顧嘉煇「已經離開咗我哋」 慢必促澄清 (17:30)

立法會今日繼續審議版權修訂條例草案,到咗下晝3點幾,因人數不足流會,但喺開會期間,體育、演藝、文化及出版界議員馬逢國發言提到CASH時,擺咗大烏龍,講錯咗著名作曲家顧嘉煇「已經離開咗我哋」,「慢必」陳志全要求澄清。

話說馬逢國講起CASH係有4000幾個會員,而呢啲會員,「從好出名嘅、已經離開咗我哋嘅顧嘉煇、黃霑,作曲作詞人,到一啲寂寂無聞、仲係度等緊機會嘅年輕創作人……」

等馬逢國發言畢之後,慢必就站起要求馬澄清,指「煇哥」今個月尾仲要喺紅館開演唱會噃。

主席曾鈺成隨即要求馬逢國解釋何謂「離開咗我哋」?馬於是澄清說,「包括離開咗我哋嘅黃霑叔,同埋好出名嘅作曲家顧嘉煇先生。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好唔得閒】諮詢文件提及學生應「在掌握繁體字後,亦應具備認讀簡化字的能力」,但家長反問:「小學生叫做認識咗幾多繁體字先叫掌握咗?」報道:http://bit.ly/1o8pawK【普教中納遠程目標 教局諮詢惹質疑】...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月3日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞