港聞

黎汶洛「突襲」工聯會年宵檔 喊全民退保口號 遭長者指罵「唔關我事」 (11:54)

學民思潮成員黎汶洛昨日到工聯會維園年宵攤檔,高叫「支持全民退休保障」、「停建大白象工程」等口號,其間有長者上前指罵,當黎汶洛回應說「我哋而家係爭取你的退休保障」,長者則說「唔關我事」。

次文化堂社長彭志銘昨日在facebook上載短片,短片中黎汶洛在工聯會攤檔前高呼口號,及批評該會「支持過千億廢鐵」,但遭一名長者指罵,黎隨即向他表示「我哋而家係爭取你嘅退休保障」,長者卻說「唔關我事」,黎質問「你唔係香港人?唔關你事?」又續說「300億全民退休保障可以幫到窮人……過千億廢鐵用納稅人嘅錢……你係度撐工聯會?工聯會做緊咩啊?佢同你講支持男士侍產假,但喺立法會投反對」。

彭志銘表示,「愛香港的年輕人」上街抗爭、為他們的上一代,「看着他們,看到希望」。短片上載不足一天,已有很多網民轉載,紛紛為他打氣,「後生仔好嘢!香港前路靠後生」。學民思潮召集人黃之鋒亦說:「下一代為上一代爭取退休的保障,然後上一代話你搞事」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【大家留意!】有精明的街坊表示,目擊操普通話的人行乞,附近有大漢疑似「監視」,擔心屬有組織行乞行為,希望警方加強執法......報道﹕http://bit.ly/1SIFPlJ其他今日港聞﹕【菲傭涉非禮8歲少主 自辯稱女同性戀者】...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, February 3, 2016

相關字詞﹕編輯推介 全民退保

上 / 下一篇新聞