港聞

【亞視欠薪】營運總裁馬熙稱爭取周五出糧 如何保證? 馬:我唔會講大話  (16:41)

亞視營運總裁馬熙稱,「盡緊努力」爭取本星期五發薪,形容「我哋坐呢個位有承擔,有膊頭,永不言敗」。

馬熙下午於員工大會表示,很多人關注亞視,但認為現在許多關於亞視報道是「得個笑」、「搞鬼嘅多」,卻經常要公關解畫。他又說,大家都想救亞視,而他與在座員工一樣,都是受薪人士。

馬熙之後提到,會「盡力希望」星期五向員工發放欠付的去年12月和今年1月薪金支票,「盡緊努力,成數好大」。問到如何保證,他多次強調自己不會說謊「我唔會講大話,我哋盡緊努力,possibility好大。我唔想講大話嘅」,又說「我哋坐呢個位有承擔,有膊頭,永不言敗」。

馬熙亦回應到亞視裁員問題,稱是「轉型」,「出面成日講我哋4月1號(免費電視牌照到期)就執架喇,其實唔係嘅,亞視使咁多錢希望呢個品牌做落去」。他強調,亞視4月1日只是無了免費電視廣播,「唔係喺地球消失,無咁嘅意思」。

【「神隊友」……】梁君彥多番強調「會議廳內有足夠人數」,故不准梁國雄「點人數」,但之後返回座位的石禮謙指「我哋(離座)唔喺議堂裏面」……http://bit.ly/1TCw0Xo【亞視欠薪】股東代表籲員工等多一個月:出糧不是最重要...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, February 2, 2016

相關字詞﹕編輯推介 亞視欠薪

上 / 下一篇新聞