港聞

【短片:立會拉布】兩議員離座傾偈 梁君彥稱夠人不准長毛「點人數」 離座石禮謙:我們不在議堂裏 (15:57)

立法會正召開大會讓官員回應議員質詢,今早11時開會至今,已多次因法定人數不足「點人數」。

民政事務局長劉江華下午回應民建聯議員葉國謙質詢時,立法會暫代主席梁君彥突然指「(社民連)梁國雄議員,我見你成日都坐唔定,坐唔低,你就成日想點法定人數,但係依家有足夠法定人數,請你坐低」。

梁國雄即稱他懷疑會內法定人數不足,但梁君彥指「如果你再擾亂莊嚴嘅議事廳,我會認為你違(反)咗議事規則。」新民主同盟范國威隨後「幫口」,指主持會議應先請兩位離開座位的議員返回座位,「咁先夠足夠法定人數啊主席」,惟梁君彥稱「現時係有足夠法定人數喺議事廳」。

擾攘一會後,劉江華繼續發言,但梁國雄打斷劉江華說「我數到唔夠人數,兩個人(離開座位)傾計都算啊?」梁君彥重複「佢哋兩個係喺議事廳裏面,請你坐低」。

梁國雄不滿梁君彥回應,離開座位抗議,被會內建制議員罵「小學雞」。他發火反駁「佢兩個企喺度講嘢就得,佢離開就得我離開就唔得啊?」梁君彥則表示:「梁國雄議員,我係無叫你講嘢,如果你唔收聲坐返喺度,我就會命令你離開議事廳」

梁國雄之後返回座位,隨即提出規程問題,斥責梁君彥主持會議不公道,而一直站在立法會大門處「傾計」的經民聯石禮謙,亦返回座位解畫,但他與梁國雄口風一致,承認自己當時「不在會議廳」,「我唔喺室內,係喺(會議廳)門後面,我哋(兩名離座議員)唔係喺呢個議堂裏面」。

會議隨後繼續。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【什麼最重要?】對打工仔來說,出糧好重要(好似係)。詳情:http://bit.ly/1nLOpoQ【司榮彬開員工大會 據悉不會宣布結業】http://bit.ly/1nLOwRh#明報 #明報即時新聞 #亞視 #出糧...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, February 2, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞