港聞

【高鐵追加撥款】譚耀宗拍枱怒罵陳偉業:就係啲咁嘅人阻住社會,影響經濟,與民為敵 (17:31)

工務小組下午繼續審議港鐵高鐵香港段工程近200億元追加撥款,現場火藥味濃。

民建聯議員譚耀宗發言時,批評泛民議員肆意發言及攻擊主席,發言「重複又重複」,「拖到個會有咁長得咁長,成日話有問題,其實個問題呢傾咗咁多次,我聽足咁多次,成日講嚟講去就咩『一地兩檢』,一地兩檢呢個問題政府已經講咗好多次……好多次……」

人民力量議員陳偉業隨即插嘴反駁,惹來譚耀宗拍枱責罵「依家我講緊嘢,你唔好出聲,依家唔係你發言嘅時候」。他續說:「我從來都無咁勞氣嘅,我就係見到呢啲咁嘅人,阻住個社會,影響到我哋經濟,同市民為敵,一日到黑講埋晒嗰啲嘢,以為自己係專家!」

陳偉業此時離開會議廳,並向坐在門口旁邊的民建聯議員鍾樹根說:「你擔保唔會撞死人啊?」譚耀宗即怒說:「乜嘢都會死人架,食飯都會死啊,你唔好食飯!」

譚耀宗之後稱,他落區擺街站時,有人叫他們對泛民議員「惡啲」,但他指:「我哋唔係爛仔,我哋唔係惡人嚟嘅,我哋係講道理嘅人,希望佢哋真真正正為港人利益。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【人間有情·大埔有愛~】好消息:狗狗已經搵返主人了!詳情:http://bit.ly/1JUNiNm【大學生自發避寒中心送暖派物資派粥 粥店職員掏腰包支持】http://bit.ly/1JUNo7O【Formula E門票三級制 最...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, February 2, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵超支

上 / 下一篇新聞