港聞

【短片:高鐵追加撥款】長毛要盧偉國出示身分證:今日個盧唔似人 盧斥冒犯促收回言論 (16:59)

工務小組繼續審議高鐵香港工程追加撥款,但會議開始一個多小時後,小組主席盧偉國宣布「劃線」限制議員發言,引起泛民強烈不滿,其間社民連梁國雄質疑盧偉國的身分,被指言論冒犯,盧偉國一度要求梁國雄離開會議廳,但最終收回裁決。

工務小組會議下午2時30分開始,會議甫開始盧偉國已表明希望於1個小時內完成討論;至下午3時50分,盧偉國宣布「劃線」,惹來泛民議員反彈,他隨後宣布休會5分鐘。

不過,復會後泛民繼續表達不滿,其中梁國雄要求盧偉國出示身分證核實身分,「我懷疑你唔係盧偉國,以前嘅盧偉國唔係咁衰嘅。盧偉國係人嚟嘅,今日嗰個盧偉國唔似人」。盧偉國聞言指對方言論冒犯,要求梁國雄收回言論,又要求保安將梁國雄趕離會議廳,但梁國雄拒絕離開,着盧偉國報警處理。人民力量陳志全、工黨何秀蘭、公民黨毛孟靜等則圍住梁國雄以防保安帶走他。

盧偉國隨後再宣布休會5分鐘,復會後盧偉國要求梁國雄收回冒犯言論,梁國雄稱不再懷疑盧偉國身分後,盧偉國最終收回趕走梁國雄決定,「如果梁國雄收回(針對)我嘅說話,我亦都收回我嘅裁決」。

會議之後繼續,直到4時半結束。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【人間有情·大埔有愛~】好消息:狗狗已經搵返主人了!詳情:http://bit.ly/1JUNiNm【大學生自發避寒中心送暖派物資派粥 粥店職員掏腰包支持】http://bit.ly/1JUNo7O【Formula E門票三級制 最...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, February 2, 2016

相關字詞﹕編輯推介 高鐵超支

上 / 下一篇新聞