港聞

查邵子風打架案 警涉誘男子改口供:一擺上庭就好大單 你當畀啲硬物撞到 (16:15)

藝人「蝦頭」楊詩敏的經理人兼男友邵子風(原名邵耀華),被指前年1月在深水埗與兩名男子爭執動武,調查警員涉嫌誘使其中一名男子改口供,避免提及曾遭邵襲擊左眼,被控企圖妨礙司法公正。案件今日開審,庭上播放被告為男子錄口供時的錄音,顯示被告稱「雙方都有唔啱,睇下點樣做到對大家傷害性最細」,又建議男子在口供上稱不肯定是被打還是撞到硬物。

被告梁永康(42 歲)涉前年12月4日於深水埗警署不當干擾調查。證人葉永輝供稱,前年11月17日在深水埗與朋友劉富興吃飯後步行回家,途中一輛車突然停下,司機邵耀華開門時撞到劉,雙方爭執,其間他被邵打了一拳,眼角流血。他稱錄口供時因不信任被告而私下用手提電話錄音。錄音片段顯示,被告對葉說「你寫佢打你,你又要請律師,又嘥錢,不如咁啦,你當畀啲硬物撞到」。葉堅持如實記錄,但被告又說「有個案喺到,變左公眾地方打交,有個牌頭,做唔到守行為」,又謂「一擺上庭就好大單,真係要坐監」。

葉最終接受口供為「我塊面撞到硬物,唔肯定係畀硬物撞定畀司機打,後巷好黑」。葉稱覺得自己「無辜辜變咗喺口供講大話」,覺得不公平,故到廉政公署舉報被告。後來葉及其朋友劉被控共3項普通襲擊。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【咁都得?】民建聯主席李慧琼(Starry)透露新界東鄉紳「十有八九扛鼎」,包括鄉議局主席劉業強同上水鄉委會主席侯志強都已去信表示支持,但記者問侯志強此事時......http://bit.ly/1JUoMvG其他emily﹕【民主黨...

Posted by 明報即時新聞 on 2016年2月1日

相關字詞﹕編輯推介 警察 妨礙司法公正

上 / 下一篇新聞