港聞

【書店5人失蹤】葉劉:港人如何出境非問題 不存在非法出境 (08:54)

銅鑼灣書店負責人李波已失蹤超過一個月,外界關注他「用自己方式」出境有否犯法,但曾任保安局長的葉劉淑儀直指:「點樣出境唔會係一個問題,睇唔到會點樣構成罪行。」

葉劉淑儀今早於商台節目解釋,入境條例中「無一條罪行叫無持有效旅行證件離境」;至於李波沒用回鄉卡出境,她指「出境(香港)唔係睇回鄉卡,入境(內地)先睇回鄉卡,你無回鄉卡唔關我事架。陸地或港口口岸出境,唔睇你回鄉卡,睇你有無身分證之嘛」。

葉劉淑儀強調,香港永久居民如何出境「唔會係一個問題」,「睇唔到會點樣構成罪行。無非法出境說法」。她又說,即使港人在外地遺失了身分證,「都好容易入返來(香港)」,只要向入境處說自己遺失了身分證便可。

葉劉淑儀又說,如離境時不接受入境人員檢查,可能觸犯入境條例;不經口岸進入禁區,亦可能犯禁區條例,但重申「無永久性居民未經許可出入境條例,係無嘅」。

入境處長陳國基昨亦稱,香港永久居民以自己方式出入境不會被控「非法出入境」,但可能涉及違反其他條例。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【裝修之痛】搞過裝修嘅人都明白,呢場真係大作戰,勞民傷財,如果遇上麻煩嘅師傅或者裝修公司,真係想死……報道:http://bit.ly/1NNmvNV【簽約前要細問 業界﹕含糊處別隨便】http://bit.ly/20kPeGa【港...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, February 1, 2016

相關字詞﹕編輯推介 書店5人失蹤 葉劉淑儀

上 / 下一篇新聞