港聞

【短片:書店5人失蹤】入境處長拒評李波事件:犯咩法真係要睇佢點走法 (18:47)

銅鑼灣書店負責人李波已失蹤超過1個月,近日內地當局證實李身在內地。入境處長陳國基今日表示,入境處會配合警方調查,但不可以評論李波事件。

被問及李波的回鄉證在家中,但人在內地,是否涉及非法出境及入境處可如何跟進時,陳國基回應,「單係回鄉證喺屋企,唔可以當作非法出境的一個證據」,他指要視乎該情況「係咪真係非法出境」,陳並補充,「單係回鄉證喺屋企,我唔覺得係充份(證明非法出境)」。

再被記者追問一般人有何可能在回鄉證在港情況下出境時,陳國基稱要待調查有結果才可評論,「警方調查緊,唔係我哋入境處調查緊」。

他又說:「我唔知道佢(李波)所講用自己方法出入境即係咩方法啦」,並指不會起訴香港永久居民非法入境罪,但該人必須經過「正常出入境關卡,有旅遊證件,如果唔係咁做佢有機會犯法,犯咩法真係要睇佢點走法」。不過他又指,任何香港永久居民欲回港,可尋求入境處協助,「呢個一定唔會有難度」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

 

【爸爸的眼淚】張欣欣:「我無錢呀……好耐冇人工呀,我只想履行小市民既權利...」報道:http://bit.ly/1OZLNfG【上訴再被駁回須付4.9萬訟費 張欣欣庭上哭訴「我無錢呀」】http://bit.ly/20hqZbQ#...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, January 31, 2016

相關字詞﹕編輯推介 書店5人失蹤 李波

上 / 下一篇新聞