港聞

【港珠澳橋】官員答得差都照過? 陳健波:夜晚打畀邱誠武鬧咗唔知幾多次 (09:25)

立法會財委會日前通過港珠澳大橋追加撥款申請,主席陳健波的表現遭到批評,他今早在港台節目上一一反駁,又稱「如果有權用到盡,可以快好多(審批進度)」。

陳健波指,主持會議已盡量跟足議事規則及法例去做,整個過程有法律顧問監察,強調「做咗好多工夫」,又已平衡各方面,包括議員發言權等,又稱自己沒有用盡權力。

被質疑官員答得差都照表決,陳回應說「我鬧咗邱誠武(運輸及房屋局副局長)唔知幾多次,夜晚打畀佢鬧答得差」,強調背後做了很多事,「睇到之後答法有進步,愈來愈聚焦」,又說因有期限都要做決定,可讓高鐵更多時間討論。

被問到政府早前指希望1月底可通過撥款申請,這是否他主持會議的考慮,陳說如果上司給予你工作,會想到期限,如果不夠時間便加開會議,但其後他又說不會視政府為老闆,議員責任是監察政府。

對於陳健波指晚上有私底下聯絡官員,聽眾陳生批評其做法差劣,「點解係私底下溝通?法官同被告都唔會私底下溝通」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【都係土地問題?】一盆盆年花包圍墳墓四周,而在墳場內工作的園藝公司職員就話,墳場係私人地方,「鍾意擺乜咪擺乜」。報道:http://bit.ly/20gSvWW【蘿蔔糕先叮後煎少油更健康 控食量可每吃3塊減2匙飯】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, January 31, 2016

相關字詞﹕港珠澳大橋 撥款 財委會 陳健波

上 / 下一篇新聞