港聞

林煥光籲「多用腦」 劉慧卿斥政府「閉門造車」要「換腦」 (10:20)

民主黨主席劉慧卿接受商台《政好星期天》訪問時,提到行會召集人林煥光昨呼籲學生「多用腦」一事,認為政府更需要「換腦」。

劉慧卿解釋,立法會主席曾鈺成在《南華早報》訪問時指,去年政改表決建制派「甩轆」後,她曾向他提出如民生議題民主派與建制派均同意,可以有共識讓議案通過,但劉稱曾鈺成「最後無返嚟(找她)」。她又說,曾鈺成透露曾與政府及保皇黨談過,但對方不欲討論,原因是「將來有選舉,合咗作咪益你?我點解要益你?」

劉慧卿之後表示,「政府唔傾,行會都可以傾」,故曾向林煥光提可否與行會溝通,但仍遭拒絕,獲回覆「政府已知道你哋諗法,唔需要傾」。

她又引述認識政府委員會的人說,曾問政府是否要諮詢民主派,但「政府話唔駛呀,嗰班人好激烈架,唔使理佢」。

劉慧卿批評政府「閉門造車」,整個思維都要「換腦」。

劉慧卿亦提到,現時社會遭遇前所未有撕裂,是基於「制度上的暴力」,如財委會昨審議港珠澳橋撥款、港大校委會風波等。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【識貨之人】繁體字有幾好?睇下來自上海嘅雙非家長點講就知道。佢一心要送個仔去美國讀書,就係為咗呢個原因,要先送個仔來香港讀小學。http://bit.ly/1UyMNch【棄九龍城名校網 另類母親藍田叩門】...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, January 30, 2016

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞