港聞

【港珠澳橋撥款】田北俊斥邱誠武:教我問問題?坦白答啦 網民狙擊「點解唔投反對?」 (08:03)

立法會財務委員會昨加開8小時會議,審議港珠澳大橋工程54億元追加撥款,最終在財委會主席陳健波「剪布」下通過。昨日沒有投票的自由黨議員田北俊,凌晨把他會上追問運輸及房屋局副局長邱誠武片段上載facebook,直指:「究竟係邊個求邊個?局長依家教我問問題?不如坦坦白白答好過啦。」

片段中,田北俊詢問當局港珠澳大橋通車後,是否可以經大橋駕駛至珠海,但邱誠武沒有正面回應,稱「我哋依家講緊個工程問題喇」,又說「兩地或三地通行」、以及什麼車可以經過或不經過等,屬於「軟件」問題。

田北俊則回應:「你叫我哋依家唔好問住,屬於軟件問題,你批咗我硬件先,起咗,你先去慢慢問我軟件問題。咁到底應該問邊樣先呢?」

有網民笑言「占士(田北俊)唔好逼人太甚啦」,亦有網民慨嘆「副局長同(路政)署長都係玩語言偽術,但又通過咗撥款議案,why ar?」

不過,有網民質疑為何田北俊無投票「我竟然信錯咗你」,田北俊留言回應「所以我冇投票支持政府啦」。但網民似乎未滿意田北俊答案,追問為何他不投反對票。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【這是……陽光剪的「波」】 報道:http://bit.ly/1nuy872【短片:港珠澳橋】表決時提議員「贊成呀!」 陳健波否認干預:下次更加小心啲 http://bit.ly/1nuxXZi【短片:港珠澳橋】邱誠武多謝議員支持通...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, January 30, 2016

相關字詞﹕編輯推介 港珠澳橋 田北俊

上 / 下一篇新聞