港聞

【短片:港珠澳橋】被指粗暴「剪布」惹爭議 陳健波:在陽光下剪布 (21:02)

港珠澳大橋香港口岸工程54億元追加撥款申請,在立法會財委會審議近22小時後獲通過。財委會主席陳健波「剪布」,引起部分議員不滿,甚至衝出主席台。

陳健波被問及有人形容他粗暴「剪布」,他先長嘆一聲,續指感謝議員今日開8小時會議,又稱自己尊重議員提問權利,但「一方面要尊重權利,另一方面要確保會議公平、有效率、有秩序進行」,形容自己「在陽光下剪布」,已清楚向議員解釋。

他形容自己「咬緊牙關」解決事情,「如果樣樣嘢都係咁樣拉咁樣拖,搞破壞遠遠多過建設,其實無運行」,「千辛萬苦,卒之解決呢件事」。

問及為何只批准張超雄35條臨時動議中的5條,陳健波認為,「如果唔係拉咁多布,唔好搞咁多休會,我相信我會畀多啲佢」,認為議員浪費很多時間討論休會動議,「點解唔用嚟問嘢呢?點解唔用嚟做37a(臨時動議)呢?」

陳健波說,官員在會上回應提問答得不好,被記者質疑為何不給予多點時間討論,陳健波回應,「好想教下佢哋點答,答得好啲」,但要「面對現實」,「答唔到,如果有時間就繼續追,但如果去到今時今日,譬如聽日要同承建商傾,都係要做決定」,「佢(官員)都係答返嗰啲嘢,咁你又點呀,係咪可以否決呀?」

陳健波指,若議案不能通過,大橋並非不能通車,不過將來再申請撥款時「會更加多錢,令公帑有損失」。他又稱,連工務小組的會議已討論30小時,「咩標準嚟講都係相當長的時間」,自己認為會議「超過一半時間唔係問問題,搞休會、挑戰主席」是可惜,又稱自己會上遭受無憑無據、惡毒、不盡不實的攻擊,希望市民「唔好信晒」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【做咩?】 短片+報道:http://bit.ly/1PLhrRI【短片:港珠澳橋】邱誠武多謝議員支持通過撥款 指延誤「唔係因為工業意外嗰所謂439日停工造成」 http://bit.ly/1PLkl8V#明報 #明報即時新聞 #財...

明報即時新聞貼上了 2016年1月30日

相關字詞﹕編輯推介 港珠澳橋 陳健波

上 / 下一篇新聞