港聞

【短片:港珠澳橋】表決時提議員「贊成呀!」 陳健波否認干預:下次更加小心啲 (20:43)

立法會財委會通過港珠澳大橋香港口岸工程54億元追加撥款申請。在表決期間,由於拉布議員衝向主席枱,一度引發混亂。有建制派議員向主席陳健波查詢,是否正就港珠澳大橋追加撥款投票,陳健波表示:「呢個就係個動議,贊成呀,贊成呀!」

會後陳健波被追問,表決時提醒議員投贊成票是否不中立,陳回應稱,有議員「驚自己撈亂」所以發問,「我知道佢一向支持,我咪講返佢睇法囉!」否認干預議員,又認為每個議員有自己想法。

記者追問議員投票是議員的責任,但主席提醒會否不中立,陳回應下次會小心點。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【做咩?】 短片+報道:http://bit.ly/1PLhrRI【短片:港珠澳橋】邱誠武多謝議員支持通過撥款 指延誤「唔係因為工業意外嗰所謂439日停工造成」 http://bit.ly/1PLkl8V#明報 #明報即時新聞 #財...

明報即時新聞貼上了 2016年1月30日

相關字詞﹕編輯推介 陳健波 立法會

上 / 下一篇新聞