港聞

【我真係見過】樂施會fb抽楊偉雄水 「有無人見過小朋友用頭運水?我見過」 (13:26)

創新及科技局長楊偉雄日前出席創科論壇,爆出金句「有邊個見過Steve Jobs?未呀?我見過!我真係見過﹗」,成為熱話。繼藝人鄭中基及國際關係學者沈旭暉在Facebook「抽水」後,連樂施會都抽埋一份。

樂施會Facebook昨晚上載3張貧困地區村民相片,然後在相片上面打了一行字:「我見過!我真係見過﹗!」之後,每張相片又各自附有短文:「你有無見過孭住幾十公斤重擔,仲要通山走嘅婦女?未呀可?我見過,我真係見過!尼泊爾山區婦女嘅生活,真係唔容易呀」;「有無人見過小朋友用頭運水?仲要唔係一個,係七個,未呀可?我見過,我真係見過!仲試過!真係好重架」;以及「有無見過人要從地下挖泥水飲用?未呀可?喺埃塞俄比亞探訪村民時,我見過,我真係見過!」

樂施會希望借「#我見過我真係見過‬」系列,向網民分享尼泊爾山區及埃塞俄比亞村民的苦況,又呼籲大家珍惜得來不易的清潔食水。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【孰令致之】環時社評指《十年》宣揚絕望、靠嚇,但,香港人就要問,這些恐懼、絕望源頭來自何方呢?報道:http://bit.ly/1OJYxoo【無國界記者點名譴責新華社央視播「被懺悔」報道 籲歐盟制裁】...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, January 21, 2016

相關字詞﹕編輯推介 我見過我真係見過

上 / 下一篇新聞