港聞

【Emily Online】梁美芬睇《十年》形容戲中自焚太極端 「小紅兵」講未來好out (17:59)

電影《十年》令唔少港人睇完都好感觸,擔心香港十年後都會變到戲中講嘅情況,而經民聯立法會議員梁美芬前晚亦都有睇《十年》,佢話覺得心情沉重,但就話套戲比想像中政治化,當中佢特別唔同意戲中美化自焚行動,又借機宣揚港獨思想,形容係太極端同危險,認為呢啲行為對年輕人追求理想無幫助。

梁美芬噚晚在facebook說:「人生有幾多個十年?今晚就抽空去睇《十年》」。有參與戲中單元《自焚者》演出的游學修更留言說:「欣賞你,芬芬。喜歡我戲中的反叛憤世形象嗎?等睇你的觀後感。」

梁美芬今日同Emily講,話套戲亦有提到將會有「小紅兵」,但佢就覺得用文革去講未來係好out,連內地拍戲講社會問題,都會用城管等,覺得無乜真實感。至於講國安法嘅故事,梁美芬就話覺得好誇張,話用到暗殺人去設局立國安法,會令人覺得大家屈中央,無乜說服力。

至於講廣東話日漸消失一幕,梁美芬就話都拍得唔錯,強調自己都好反對用普通話教中文,又話廣東話、英文雙語教學,都無阻學生對香港有感情喎。唔同人對香港十年後係點有唔同聯想,梁美芬話佢自己都會有憂慮,例如年輕人會唔會走向暴力、過激咁,到時香港真係唔知點算喇。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好消息!!!】btw,小編昨日先買咗機票…… (怒吼)http://bit.ly/1n94qUL【網絡23條】梁振英fb上載《喜歡你》合唱片付600元版權費未交伴唱版權費http://bit.ly/1QmL0aX【短片:港大罷課...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 20 January 2016

相關字詞﹕編輯推介 十年 梁美芬 游學修

上 / 下一篇新聞