港聞

【短片:威到返家鄉】獲澳洲傳媒封「亞洲巨星」 「最受歡迎男歌星」河國榮:我只是業餘歌星 (23:25)

《毛記電視》早前舉行的「勁曲金曲分獎典禮」,引起全城熱話。其中藝人河國榮奪「香港區最受歡迎男歌星」,原籍澳洲的他,獲澳洲廣播公司(ABC)報道,形容他由金皮市男生(Gympie schoolboy)變成亞洲巨星(Asian pop star),河國榮回應《明報》查詢時笑言有點吃驚,「我邊係pop star?喺毛記電視嗰度就好受歡迎,喺出面就唔知喇。」

ABC介紹河國榮指出,他是「Famous face in Hong Kong(香港名人)」,曾演出超過200多套電視劇,又指28年前移居香港的河國榮這次贏得最受歡迎男歌星,是他生涯中的一個重要獎項。

今日下午河國榮上載相關報道於自己的fb專頁,寫上「從我家鄉:還叫我做‘pop star’」,並加上「害羞」的表情符號。晚上接受《明報》就相關報道查詢時,河國榮笑言「睇返報道先(知道)係咁講,但係我就驚囉!因為我唔係個級數呀嘛!」河國榮形容自己並非巨星,覺得自己只是業餘歌星,這名「香港區最受歡迎男歌星」不敢講自己得獎後大受歡迎,「喺毛記電視嗰度就好受歡迎,喺出面就唔知喇。」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【真.香港人;真.亞洲巨星】報道:http://bit.ly/231c5FK【林日曦專訪】稱「真‧香港人」並非偉大理念 林日曦:你係呢度出世,你關心呢個地方 http://bit.ly/1RJPSGT【何韻詩呻傾廣告無下文:個個都驚...

Posted by 明報即時新聞 on Thursday, January 14, 2016

相關字詞﹕毛記電視 100毛 河國榮 分獎典禮 編輯推介

上 / 下一篇新聞