港聞

下一篇
上一篇

【Emily Online】「台灣綠營」e-mail簡體字寫「張秀賢」 黃之鋒:深圳河以北朋友太天真 (15:25)

學民思潮召集人黃之鋒經常收到不明來歷嘅e-mail,相信係黑客所為。今次佢就收到一封由「臺灣民主基金會」send出嘅e-mail,不過,上款寫錯佢個名不特止,仲用簡體字寫張秀賢個名。之鋒post上facebook同網民分享時,都忍唔住笑深圳河以北嘅朋友太天真!

之鋒今日喺facebook分享,話收到一封由「臺灣民主基金會」寄俾「涂謹申」、「黄之峰」同埋「张秀贤」既e-mail,內容提到台灣大選進入最後10日,又叫佢下載附件「2016總統選舉民情中心預測值.rar」。

不過,封e-mail錯漏百出,除咗寫錯之鋒個名做「黃之峰」,「張秀賢」三隻字仲要係簡體!喂,乜唔係話台灣send嚟架咩?

之鋒上載facebook同網民分享時,都忍唔住話深圳河以北嘅朋友要扮台灣綠營去send e-mail俾佢,以為咁就可以呃到佢download個附件,真係太天真了。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【你會點揀?】曾鈺成稱,中央樂意任命的候選人,一定是現時在建制中有要職,「不可能是有個人在睡夢中忽然走出來」。報道:http://bit.ly/1POOBy5【9月立會選舉】曾鈺成料建制派或失直選兩三議席bit.ly/1SBam5q...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, 6 January 2016

相關字詞﹕黃之鋒 張秀賢 涂謹申 學民思潮 編輯推介

上 / 下一篇新聞