港聞

【短片】連任元朗區會主席失敗 梁志祥冀新主席「好似我以前咁繼續持平」 (13:23)

建制不和浮面,元朗區議會主席選舉中,鄉事派推舉獨立議員沈豪傑擊敗競逐連任的民建聯梁志祥。梁志祥事後稱,對選舉結果感到「有點失望,但非意外」,因為過程中已大約知道同事投票取向,「基本支持我的都投了票」。

梁志祥又稱,尊重同事決定,「希望新一屆主席沈豪傑議員,佢會繼續好似我以前咁,繼續持平,就唔好代表某個派別或者某人士,喺地區工作上有所偏頗」。

被問到落敗是否因得失鄉事派,梁志祥不認同,指一直以來雙方都有競爭慾望,「相信係競爭嘅正常表現,我唔會因為呢次競爭而感到有特別衝突」。他又指,相信議員之間有支持年輕的想法,才導致今次的選舉結果。

至於今次的「分裂」會否牽連到立法會選舉部署,梁志祥指,區議會選舉只屬地區層面,候選人競爭是視乎有沒有為民做事,政治爭拗並不多,「我唔會覺得我哋合作會相反,即係各行其事,會加強合作」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞 」fb專頁! http://www.face book.com/mingpaoinews

【如何定義「自願」】田北辰補充,若自己收到類似電話會先報警,「點會跟住上去」。報道:http://bit.ly/1Owb8yS【梁振英籲李波本人提供資料助查】http://bit.ly/1RdlAOb【《環時》:炒作對李波本人非好事...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, January 4, 2016

相關字詞﹕編輯推介 梁志祥

上 / 下一篇新聞