港聞

【賞紅葉】漁護署紅葉情報:大棠山道已達「極紅」 (18:24)

賞紅葉成為近年港人冬天熱門活動,漁農自然護理署推出「紅葉情報」,市民可以根據情報了解香港各郊野公園的紅葉有幾紅。最新情報指出,大棠山道大欖郊野公園的紅葉指數已達A級,即是極紅。

另外,大潭郊野公園的紅葉都已經「開始紅」,指數是B級。城門郊野公園和大埔滘自然護理區處於B至C級,即是由黃葉變紅葉。

漁護署的紅葉指數分為A至D級,A是極紅、B是開始紅、C和D級分別是黃及綠。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【好出奇】劉鳴煒:選舉非常緊張刺激!節目進行到一半仲以為輸梗,但結果真係出奇過出奇蛋! 報道:http://bit.ly/1ZHwQUn【我係乜乜乜】劉鳴煒勝出「男神選舉」 大嘆「港女真係好現實」...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, January 3, 2016

相關字詞﹕編輯推介 紅葉 大棠 元朗 漁護署

上 / 下一篇新聞