港聞

下一篇
上一篇

【男神選舉】劉鳴煒:市面上政黨全部都幾垃圾 因政見不同分手是「EQ問題」 (13:44)

青年事務委員會主席劉鳴煒,日前參與港台節目《我係乜乜乜》的「男神選舉」,他與現場女觀眾討論政治取態時,稱「市面上的政黨全部都幾垃圾」,另有女觀眾稱若與男友政見不合,會即時分手,劉鳴煒則稱感到錯愕,認為「是EQ問題」。

劉鳴煒日前與新晉演員游學修一同參與「男神選舉」,與現場女觀眾討論政治取態等議題。有女觀眾問「會投票予哪個政黨」,劉鳴煒反問「你唔覺得市面上啲政黨全部都幾垃圾?冇一個真係代表到我,一係就太老餅,一係唔熟悉政治遊戲或者成個生態」。

其後劉鳴煒反問女觀眾,若與男友政見不同甚至相反,會如何處理,女觀眾稱「分手,諗都唔諗,即刻分手」。

劉鳴煒接受《我係乜乜乜》主持訪問時,稱對女觀眾反應「O晒嘴」(形容驚訝),「以為會妥協,或者最多唔傾(政治),但去到咁極端,因為政治意見就分手,覺得幾可惜」。

劉鳴煒形容,一對戀人因政見不同而分手,就如因為在體育賽事中支持不同隊伍而分手,認為是「EQ問題」;「講到底,政見有幾影響日常生活、快樂?我覺得其實好有限」。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【向夢想進發~】http://bit.ly/1MO1MsJ【18團體今遊行反李國章】http://bit.ly/1YXJLEy【鄉議局執委﹕套丁非殺人放火】http://bit.ly/1VxM9ML【周浩鼎戰新東補選 新民黨支持...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, 2 January 2016

相關字詞﹕我係乜乜乜 男神 編輯推介

上 / 下一篇新聞