港聞

【書店5人失蹤】劉佩瓊稱不關人大事 籲交警調查:非你同我都識嘅嘢 (17:10)

人大代表劉佩瓊回應銅鑼灣書店股東李波失蹤案,指案件應交由警方處理,「邊關人大事?」又指自己非「局內人」,事件非「國家大事」,自己難以跟進。

劉說,今日閱報方知「原來係有啲咁生意」,好奇李波出版的書籍何以得知內地內幕消息,「都唔知佢點出版?賣去邊呢?自己用唔正常途徑做埋啲咁嘅嘢,我都唔夠膽講係咪合法,你地(傳媒)咪咁傻,唔好人講就信,叫佢爆多啲料先」。她強調事件並非「你同我都識嘅嘢」,應交由警方調查。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【相信警方】田北辰又說,目前沒有內地官方機構證實已拘捕李波或早前失蹤的4人,即使寫信關注亦不知應向哪個部門查詢。報道:http://bit.ly/1mp38Fx【公安國安在港執法?林鄭:事件正調查不便評論】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, January 1, 2016

相關字詞﹕編輯推介 人大代表 被失蹤

上 / 下一篇新聞