港聞

【餐廳門口不准拍照?】律師拆解影相限制 (15:39)

有網友投訴位於尖沙嘴The One的西班牙菜海鮮酒吧TAPAGRIA阻止遊客拍攝該店景觀,究竟餐廳是否有權阻止拍攝,以及街上影相是否有限制等,《明報》找來執業律師黃國桐一一拆解。

黃國桐回覆《明報》時直指餐廳無權阻止市民於門口拍攝,「唔好啋佢囉,(影相)你權力嚟架嘛」。至於拍攝到私人地方,他表示:「咩私人地方?出面影入去架嘛,如果咁私人地方你咪遮咗佢囉。我企喺街度我望到你間屋,係你間屋畀我望架咋,唔係我企喺街唔畀望你間屋,無呢啲嘢架」。

不過黃國桐提到,若於餐廳內拍照,便可能有限制,例如餐廳規定不可以拍照等,「因為你可能影到啲客」。但他形容商場是「公眾地方」,「我喺嗰度影間餐廳有咩問題?」

事緣有網友於facebook表示,昨晚於尖沙嘴用膳後,與外國朋友走到The One;等候升降機期間,其朋友看到TAPAGRIA景觀甚佳,讚歎香港夜景之美,遂舉手機拍攝,卻被該店門口侍應阻止。

TAPAGRIA回應《明報》查詢時稱,公司現時政策是「唔可以喺門口度就咁影相」,以免騷擾食客。問到遊客拍照的地方是否餐廳範圍,TAPAGRIA則說要再了解。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【溝通問題】TAPAGRIA向《明報》解釋,拍照者未有通知接待處人員便舉機影相,而接待處人員可能「緊張咗啲」,「個reception淨係識講英文,中文唔係話好靈光,可能比較緊張啲,表達方式出了問題」。詳情:...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年12月28日

相關字詞﹕編輯推介 影相

上 / 下一篇新聞