港聞

【Emily Online】夏千福冬至街市買雞 夜晚排檔瓦煲打邊爐 網民:仲傳統過我阿媽 (23:16)

今日係冬至,按傳統大部分人都會返屋企同家人食飯做節,美國駐香港總領事夏千福(Clifford Hart)又再發揮親民本色,晚上喺facebook專頁上載相片,話自己今日都去咗街市買餸,夜晚仲同朋友打邊爐同燒烤晚飯,祝市民都有一個愉快溫馨嘅晚上。

夏千福喺fb話:「今日係冬至,我去街市買了隻雞,跟朋友打邊爐同燒烤,暖意融融!祝大家也有一個愉快溫馨的晚上!」佢同時上載咗幾張相,兩張係佢西裝骨骨咁走入香港地道街市買餸,另一張就係換咗牛仔褲嘅便裝,佢同朋友喺類似大排檔嘅地方打邊爐同燒烤,邊爐仲係炭爐兼瓦煲嗰隻,真係貫徹佢一向入鄉隨俗嘅風格!

有網民見到夏千福啲相,不禁話「簡直仲香港人過香港人」、「佢仲傳統過我阿媽」,又有一啲網民大讚夏千福「識食」,亦有人將佢同特首梁振英比較,話特首都未必敢單人匹馬落街市。

Emily都希望大家同夏千福一樣,都過咗一個開心又溫暖嘅冬至晚上啦!

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【諗清諗楚】周永新提及在研究過程,發現政府思維落後,「覺得政府唯一關心既只有錢」,他強調,退休保障不是錢的問題,「係倫理、道德同社會融合既問題」,希望社會參與討論時考慮清楚....詳情+短片:http://bit.ly/1mfALsw...

Posted by 明報即時新聞 on Tuesday, December 22, 2015

相關字詞﹕編輯推介 冬至 夏千福

上 / 下一篇新聞