港聞

【Emily Online】吳克儉坐飛機睇十幾本書? 唐創時:呢方面真架喎 (10:27)

教育局長吳克儉早前指自己一個月看30本書或雜誌,以及坐十多小時飛機已可以閱讀超過10本書,引起熱論。考評局秘書長唐創時今早於商台節目稱「呢方面係真架喎」,指自己與吳克儉出外公幹時,對方會在飛機上看文件「一到步(目的地)我仲係好攰,佢(吳克儉)飛機上已睇晒文件」。

唐創時又說,吳克儉的言論旨在鼓勵小朋友多看書,強調從小養成閱讀習慣對語文基礎非常重要。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【日本首例】死者20多歲,當局已排除是自殺。報道: http://bit.ly/1MrcJAa【網上熱話】印畫家踩單車去瑞典 6400公里長征尋愛人http://bit.ly/1MrdwRP【短片:環球小姐】主持人烏龍調亂冠亞軍 哥...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, December 21, 2015

相關字詞﹕編輯推介 吳克儉 唐創時

上 / 下一篇新聞