港聞

【回應阿叻論】訪問阿叻最難係?主持王迪詩:忍笑 (12:03)

人稱「阿叻」的藝人陳百祥於港台節目《我係乜乜乜》中,批評網民「讀壞書」,又點名揶揄就讀公開大學的學民思潮召集人黃之鋒考不上八間大學,亦考不到「12A」,其言論引來網民極大反響。該節目主持人王迪詩昨於facebook表示,事後很多人問她「訪問阿叻最難係乜」,她回應:「忍笑。」

王迪詩作為主持人需要「忍笑」,但藝人黃秋生已經笑出來,於fb指:「阿叻哥畀人玩到謝咗,個國家唔係你嘅都講得出。哈哈哈!佢真係好鬼頂癮!」歌手何韻詩亦於fb有感而發:「Freestyle龍門,唔止左右搬,直頭360度式自由上下前後滾動。識笑其實真係會笑到停唔到。」

被點名的黃之鋒回應時直指:「考唔到八大又有乜問題?陳百祥無讀大學兼會考得13分,咪照樣做咗一線藝人」。他又說:「叻唔叻唔係由阿叻判斷,亦唔需要向佢交代,只需向自己負責。」

藝人歐錦棠則強調,「要批評甚至打擊一個人,從來不應向他/她的學歷或成就着手,反之亦然;而只懂得憑藉這些所謂主流價值觀去衡量別人的『人』,你的見識智慧有多少,一目了然」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【質疑數據】馮煒光指同一調查中「政治」、「經濟」和「民生」狀況滿意程度只微跌0.1,質疑為何民情指數會出現大幅下跌,認為是自相矛盾。報道:http://goo.gl/j80w0l【劏房關注組織促改建空置校舍做過渡房屋 批梁振英未解決基層住...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, December 20, 2015

相關字詞﹕編輯推介 阿叻

上 / 下一篇新聞