港聞

【阿叻談政治】普選爭議 陳百祥:接唔接受都無用,呢個國家唔係你嘅 (10:35)

稱不覺一國兩制收緊 反問主持是否中國人:點解唔畀中國管?

無綫藝人陳百祥接受港台節目《我係乜乜乜》訪問,除了批評新一代年輕人「讀壞書」外,亦大談政治,稱不覺得香港有「溫水煮蛙」情況,認為中央早應全面收緊香港管治權,反問主持:「你係咪中國人?點解(香港)唔畀中國管?」

對於「一國兩制」,陳百祥認為到2047年也是要歸中國管治,不覺得現時有逐步收緊「一國兩制」情況,「每個人都仍能罵特首」。

談到特首梁振英民望一直低迷,陳百祥則認為因他並非由反對者所選,只是由689人選出來,故反對者「條氣唔順」,「(梁振英)做乜你也覺得佢係唔啱」。不過他稱,《基本法》一早已講明特首選舉辦法,「你接唔接受都無用,因為呢個國家唔係你嘅,唔係你打出嚟嘅天下」。

主持人又與他討論不同的政治議題,其中提到曾說香港非三權分立的北京大學教授饒戈平,陳百祥認為饒的議題「不是好深」,但卻不清楚他是誰,反問是否作家,主持人之後提醒他饒是基本法委員會委員,陳百祥即指「我唔係好接觸政治嘅事」。

不過,他隨即被問到曾替律師會前會長何君堯助選一事,陳百祥解釋,因覺得何君堯說話「合情合理」,包括在嶺大說的言論,但指不是認為要「懲罰學生」,只是要告訴他們「是錯的」。他其後反問:「為何要把自己想法加諸別人身上?」主持人反駁,何君堯正做這樣的事,把其想法加諸在學生會上,陳百祥即稱「佢(何)想法係對嘅」,又指自己「無加(想法)喺任何一邊,我係比較中立嘅」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【豎琴打橫彈】半癱病人站不起來,眼不靈光,手指僵硬,卻令豎琴有新的演奏方式,由直豎變打橫,透明的弦線亦變成七彩,慢慢地奏出一曲《平安夜》,弦外之音原來有媽媽動人的心聲。http://goo.gl/YCuho7【網上熱話】指網民「憎人富貴...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, December 19, 2015

相關字詞﹕編輯推介 網上熱話 陳百祥 一國兩制 政治

上 / 下一篇新聞