港聞

【回應阿叻論】黃之鋒:陳百祥無讀大學會考13分,照樣做一線藝人 (09:04)

「阿叻」陳百祥於港台節目《我係乜乜乜》中,揶揄就讀公開大學的學民思潮召集人黃之鋒考不上八間大學,又質疑他能否考到「12個A」。黃之鋒於facebook回應時反問:「考唔到八大又有乜問題?陳百祥無讀大學兼會考得13分,咪照樣做咗一線藝人。」

黃之鋒之後提到,現時中學考試已經轉制,不再看有多少個A,而是有多少「5**」,「呀叻今鋪上電視獻醜話比全香港聽自己脫晒節,連公開試轉咗制都唔知,真係叻到不得鳥」。

他亦強調:「我叻唔叻根本唔係由你判斷,亦唔需要向你交代,只要我向到自己負責咪得。」

陳百祥於港台節目《我係乜乜乜》中,被問到如何看待時下年輕人時,點名講到黃之鋒,「你同我考12個A畀我睇囉,唔通黃之鋒會考到?你連考8間大學都考唔到,咁我點話你叻啊大佬?」其言論引起網絡熱論。 掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【繼續惹火】陳百祥指,考試高分是「叻」的第一步,因為「至少不會搞事」,又說他那年代「無人識政治化」,沒有人會抗拒。http://goo.gl/8NYD27【網絡23條】標誌被質疑抄西甲 香港版權大聯盟:作品屬本地原創...

Posted by 明報即時新聞 on Saturday, December 19, 2015

相關字詞﹕編輯推介 黃之鋒 網上熱話

上 / 下一篇新聞