港聞

【短片】「你依家明唔明咩喺串流先?」 劉慧卿聲援示威者反被「柴台」 (23:47)

鍵盤戰線今晚在立法會示威區集會,反對版權修訂條例草案,民主黨立法會議員劉慧卿及黃碧雲在會議完結後,到示威區欲聲援示威人士,但有部分示威者「柴台」,反問劉慧卿是否了解「什麼是串流」,又在她發言時報以噓聲,有人則不斷叫:「要拉布呀!拉布呀!」

當時集會的主持人幫忙解圍,問劉慧卿:「你依家明唔明咩喺串流先?」劉慧卿說:「就喺直播打機,我助理表演過俾我睇,我睇到啦。」主持人又說:「其實都即喺有學習咗呀。」 劉慧卿再答:「喺,我一路都學習,我亦很明白市民的憂慮,叫政府收返個草案。」

劉慧卿事後經立法會保安開路下,返回立法會,她表示因為有黨友區樂軒在示威區,又叫她下去聲援,她才與黃碧雲到示威區。劉慧卿稱,希望社會尊重表達言論自由,又說「聽唔到示威者講咩。」

劉慧卿重申,當時已表明並不支持版權修訂條例草案,希望政府收回草案,「可能佢哋唔鍾意聽這些啦。」

掌握最新消息,請Like「明報即 時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoin ews

【喜歡你】「男神」 笑稱,「好慶幸見到有政府官員,去以身試法,話到俾我哋聽,幾容易去犯法。」報道+短片:http://bit.ly/1YgC3Fe【網絡23條】蔣麗芸指聽得多「廢噏」易患精神病 曾繁光:聖誕大酬賓畀個8折佢 http://bit.ly/1YgwaIf#明報 #明報即時新聞 #明報突發組 #網絡23條 #王宗堯

Posted by 明報即時新聞 on 2015年12月16日

相關字詞﹕網絡23條 劉慧卿 民主黨 鍵盤戰線

上 / 下一篇新聞