港聞

【網絡23條】先訂後修 田北俊斥不妥:防貪適用特首又唔見做住先? (13:36)

立法會最快明日二讀被視為「網絡23條」的版權條例修訂草案,但建制派立場近日似有變數。問到是否有機會令政府撤回草案,自由黨立法會議員田北俊直言「好難講」,又說中聯辦在這件事上「無講過任何嘢」。

田北俊今早在商台節目形容,草案仍有很多灰色地帶,執法有困難,指他當立法會議員20多年,立法過程一向都要清清楚楚,「明明白白立緊咩法,唔可以立條法好多灰色地帶」。

至於政府連日呼籲先通過後檢討,田北俊直言做法不妥當。他以「防貪條例適用特首」為例,直指:「又唔見佢嗰啲嘢(防貪條例適用特首),不如立咗法先,做住先,睇睇再修補啊,嗰啲佢又唔做」。

田北俊亦提到,商務及經濟發展局初期並不着緊事件,至近日「緊張咗好多」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【開開心心出門去】聖誕來啦,出門旅行網上訂服務要醒目啲呀!短片+報道:http://bit.ly/1ROAxVP【9款浴室防滑墊效果欠佳 小心「跣倒」】http://bit.ly/1MegpVL【消委收美容院結業投訴增 套票隨時凍過...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, December 14, 2015

相關字詞﹕編輯推介 網絡23條 田北俊 版權條例

上 / 下一篇新聞