港聞

方國珊涉襲擊葛珮帆案 葛:被橫額包住驚被打 方:見慣大場面應不會驚 (14:08)

西貢區議員方國珊去年7月3日,在民建聯立法會議員葛珮帆到將軍澳滅蚊時到場抗議,期間方涉嫌襲擊葛,被控一項普通襲擊罪。案件今早在觀塘裁判法院審訊,控方在庭上播放片段,葛和方分別在庭上作供。

葛珮帆供稱,當日她被方「捉住,抓住,用橫額包住」,相信方是想用武力威嚇她在翌日的立法會財務委員會會議中,反對將軍澳堆填區擴建撥款。她稱:「有啲驚,唔知跟住會唔會有人打我。」

方國珊自辯時指「完全冇諗過打佢(葛珮帆)」、「完全冇抓佢,冇諗過佢會咁講」 。方再稱,沒有意圖令葛受驚,而且葛當日有兩位魁梧議員陪同,包括李家良和莊元苳,又形容葛「有笑容,見唔到佢驚恐」。

案件押後至明年1月13日續審。方國珊在庭外形容葛珮帆「見慣大場面,應該唔會驚恐」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【知多D】報道:http://bit.ly/1IOOJvR【競爭法生效】打擊不公平競爭行為 拆解5大影響民生範圍http://bit.ly/1Rjc8sf【陳黃穗:沒競爭法年代 小商密函申冤】...

Posted by 明報即時新聞 on Sunday, December 13, 2015

相關字詞﹕法庭 編輯推介

上 / 下一篇新聞