港聞

【短片】黃玉郎撐網絡23條 市民:降龍十八腿會唔會改名? (18:48)

香港版權大聯盟原定下午就《版權修訂條例草案》召開記者會,期間拒絕10多名自稱《熱血時報》的成員和記者入內採訪,情况一度混亂,記者會最終取消。撐網絡23條的漫畫家黃玉郎離開時,被人指罵:「你的作品係唔係會消失,改晒名呀?降龍十八腿都係啊!」

外號「四眼哥哥」的社運人士鄭錦滿,質問正等待電梯的黃玉郎說:「你都是一個創作人來的!」黃玉郎則回應:「我絕對支持修權,你們有咩意見,可以隨便發揮,但我立場好清楚,我非常支持修正版權。」

鄭錦滿則反問:「即係你以後公司所有的創作,不會有二次創作,是不是?」黃玉郎答:「得,你慢慢講。」有人質疑黃玉郎的漫畫招式也屬二次創作:「招式會唔會改晒名?你的作品係唔係會消失改晒名呀?降龍十八腿都係啊?」黃答:「我有攞版權,咪係創作囉!」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【又一單?】http://bit.ly/1lXE1c0【梁家麗稱特首政界或可憑報道時事豁免:大家有興趣知道】http://bit.ly/1ManQ0f【網絡23條】知識產權署長籲勿再稱「網絡23條」改叫「三保」「四好」...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年12月13日

相關字詞﹕編輯推介 網絡23條

上 / 下一篇新聞