港聞

【網絡23條】梁家麗籲勿叫「網絡23條」 周庭:你覺得23條唔好咩? (17:31)

知識產權署長梁家麗今早於港台節目中,呼籲不要再以「網絡23條」稱呼《2014年版權(修訂)條例草案》,應改作「三保」條例或「四好」方案。不過學民思潮成員周庭在個人fb專頁提出質疑:「署長,你覺得23條唔好咩?23條好嘢嚟架喎,唔通你都反對立真‧廿三條?」

周庭留言說,「三保」、「四好」這些名字,「好似帶咗我返六十年代咁……」

梁家麗今早於港台節目表示,草案屬於「三保」,即保障版權人、用者在合理範圍內使用,以及言論自由,亦可以說是「四好」,包括版權持有人、用者、中介平台、整體社會創意產業發展和經濟更好,「唔好再用網絡23條,用三保條例,又容易記」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【字斟句酌】三保、四好,hm……報道:http://bit.ly/1RJspWo【梁家麗稱特首政界或可憑報道時事豁免:大家有興趣知道】http://bit.ly/1RJsHg0【婚宴播歌要坐監?梁家麗:民事變刑事是誤解】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, December 11, 2015

相關字詞﹕編輯推介 網絡23條 版權條例

上 / 下一篇新聞