港聞

特首閉門談樓巿僅港人講地可採訪 港人講地:點解一定要開放畀傳媒? (11:46)

特首梁振英前日(10日)與發展局長陳茂波、行會成員羅范椒芬,出席由齊心基金及百仁基金合辦的聯校辯論比賽,談及土地及房屋政策,包括遏抑樓巿等。不過,活動閉門進行,政府新聞處沒發稿,特首在其facebook有簡介及發相,僅主辦單位轄下的網媒《港人講地》能現場採訪,引起外界關注,但《港人講地》質疑:「點解一定要開放畀傳媒呢?」

《港人講地》昨晚上載長1分38秒短片講解事件,提到齊心基金是活動主辦單位之一,故齊心基金於自己轄下網站上載內容「又有咩問題呢」?「大家明明知道個網站係直屬香港齊心基金會,咁點解會問埋啲咁匪夷所思嘅問題呢」?

片段又說,今次是學校教育活動,「就算唔開放畀傳媒都正常啫下化」。《港人講地》於facebook留言時則補充,「呢個係學校教育活動,大家都想學生可以係輕鬆、自然嘅環境下學習。點解一定要開放畀傳媒呢?」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【突尼斯民主路】突尼斯「真相及尊嚴委員會」主席班賽德林形容自己的工作如做外科手術,難免有承受不了箇中痛楚的人反撲阻撓,但自信只要堅持,就會取得成果。報道:http://bit.ly/1RJnu7T【新政府限財源 阻查真相】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, December 11, 2015

相關字詞﹕編輯推介 港人講地

上 / 下一篇新聞