港聞

【短片:Emily Online】陳健波指議員常被屈致「火燒心」 警專家教路攬一攬降火 (22:24)

監警會同警方舉行例行會議,身兼監警會副主席嘅立法會財委會主席陳健波唔知係唔係在立法會財委會頻遇拉布,深深不忿,情緒易波動,喺警方介紹為前線人員提供正向情緒同心理韌性訓練時,就問警方專家,話立法會議員成日被「屈」,一啲議員挑釁其他議員,請教專家點樣紓緩情緒。

警方專家話,陳健波嘅表現「有目共睹」、「好出色」。此語一出,在場者即哄堂大笑和拍掌,陳健波就話佢仍有「火燒心」的感覺,仍有改善空間。監警會主席郭琳廣聞言笑問陳健波,「咁即係需要心理輔導?」

專家又話,陳知道自己「火燒心」,將情緒宣泄咗出嚟已經可降火,拍吓膊頭、攬一攬就更好,即時郭琳廣亦馬上拍一拍陳膊頭。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【蘇美智:女兒的功課做到中途,突然走進房伏在牀上,我問她是否太倦,她說不,而是因為「唔識做,我以前識,點解我而家唔識?」】蘇美智專欄:http://bit.ly/1R6lFm8【張慧敏:TSA連同廢到不能再廢的教育局早應該全部一併剷除...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年12月8日

相關字詞﹕編輯推介 陳健波

上 / 下一篇新聞