港聞

【網絡23條】版權聯盟上載二次創作圖撐立法 網民譏自打嘴巴 (15:58)

立法會下周三(9日)恢復二讀被視為「網絡23條」的《2014年版權(修訂)條例草案》,香港版權大聯盟於facebook上載一張附有卡通版成龍的二次創作設計圖片,呼籲通過草案。

圖片中的成龍雙手摸頭,狀甚苦惱,圖片右方則寫有香港電影票房收入由1993年的11.3億元,跌至2013年的3.54億元。香港版權大聯盟指:「你睇佢(成龍)初四咁嘅樣,就知香港電影嘅票房收入過去嗰廿年真係跌得好勢(犀)利啦」。

聯盟慨嘆今次版權修訂討論失去焦點,認為若不讓草案通過,就是變相繼續縱容網上侵權行為,「版權條例要修訂、更新,本身係因為新嘅數碼傳輸科技,衍生咗網上侵權行為」。

但不少網民質疑,港產片票房差與網絡二次創作關係不大,「你唔係target香港人,票房梗係差啦」、「港產片做得唔好你賴地硬」、「自己不思進取係咁翻炒廿幾年前條橋,仲好意思賴觀眾唔入場畀錢你?」

亦有網民質疑,若通過草案,聯盟上載的圖片已屬侵權,「用一幅二次創作嘅圖嚟叫人支持打擊二次創作嘅版權條例」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【飛甩老套】張姚彬明白外間對民建聯「老套」的印象一時三刻難大改變,期望年輕黨員從行為及工作表現「飛甩老套」,還笑問記者:「我外觀上也不是很老套吧?」報道:http://bit.ly/1Q6lUgR【鉛水議題捱打 張姚彬:對手做法合理】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, December 4, 2015

相關字詞﹕版權 編輯推介

上 / 下一篇新聞