港聞

下一篇
上一篇

【TSA爭議】田少fb抽水 網民狙擊:咁你做咩唔投票? (08:15)

全港性系統評估(TSA)爭議持續,日前有小三學生於立法會教育事務委員會公聽會訴苦,指為了應付功課加TSA,根本沒時間玩,引起關注。被封為「政治抽水王」的自由黨議員田北俊(田少)今天凌晨再在fb「發功」,上載踩單車照片,並留言:「我細個『好鐘意讀書』架,但『好可惜』小三無機會考TSA啦。搞到用晒啲時間去玩,例如學踩單車、打下波咁。」

田少發帖至今已有逾4000人讚好、超過200人分享。不少網友都讚田少「抽得靚」、「塘已亁」,但亦有人不滿田少只懂抽水,立法會日前討論取消小三TSA議案時卻沒出席投席,「田少,出席咗(立法會),投左票先啦。自由黨自己都反對取消,咁點講得通」、「咁你做咩唔投票」、「識抽水,但唔去投票,田少你係自由嘅」。

翻查立法會投票紀錄,上周三(11月25日)討論「盡快取消小學三年級的全港性系統評估」議案時,自由黨議員張宇人投下反對票,黨友鍾國斌則投票贊成,而同屬自由黨的田北俊及方剛沒有出席會議。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinews

【收息一族注意】有意見指就算港鐵派特別息相當於超過12厘,投資者卻要承擔高鐵將來未確定的超支費用,不能再像以前般只持有港鐵「放埋一邊」收息,港鐵股價波動難免。報道:http://bit.ly/1QQolnZ【高鐵844億封頂 申追加...

Posted by 明報即時新聞 on Monday, November 30, 2015

相關字詞﹕編輯推介 田北俊

上 / 下一篇新聞