港聞

下一篇
上一篇

【區選戰後】劉慧卿憂社會碎片化失凝聚力:唔知邊啲人好樂見 (11:52)

指解決問題須妥協

新一屆區議會選舉有不少「政治素人」走入議會。民主黨主席劉慧卿期望各方能加強協調,否則香港社會會繼續碎片化,失去凝聚共識能力,「咁我相信唔知邊啲人會好樂於見到喎」。

劉慧卿今早於商台節目直言「素人梗係好啦」,但強調政治講實力,而實力需要凝聚,「如果香港社會繼續碎片化,一路搞開去有十檔廿檔,亦都大家唔可能合作嘅,咁我相信唔知邊啲人會好樂於見到喎」。

她希望這些「新面孔」幫助香港解決問題,重申若要解決問題,「一定要坐埋去傾,一定要妥協,一定要大家落手落腳去做」。

同場的公民黨黨魁梁家傑認為,今次選舉年輕候選人成績理想,顯示各政黨都要面對新舊交替情況。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【都是土地問題】不過,劉鳴煒認為置業歸根究柢問題不是儲錢,而是「土地供應房屋供應不足,樓價非常貴」。報道:http://bit.ly/1joL0cj【邀區參選青年入青委會? 劉鳴煒:非主席職權 強調見面不為收風】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, November 27, 2015

相關字詞﹕區議會選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞

相關新聞