港聞

【煥然壹居】黃遠輝指單人家庭分隊申請損彈性增行政工作 (10:51)

市建局「煥然壹居」不分單身及家庭申請人,劃一申請門檻及揀樓次序,引起爭議。市建局非執行董事黃遠輝表示,分隊或會減少彈性,行政上亦「顧多咗好多功夫」。

他解釋說,如果把細單位留予單身人士,對家庭申請人的彈性或因而減少,「我哋唔能夠排除有啲家庭,如果家庭唔係好大呢,又或者佢自己本身嗰個財政能力呢,唔能夠負擔到最大單位,佢可能個目標係買一啲一個房嘅單位,如果我哋將呢啲單位完全撥畀單人,咁家庭申請人嚟講係咪少咗彈性?」

至於單身人士及家庭申請月入上限劃一6萬元,黃遠輝今早出席《講清講楚》時稱,須調整申請入息門檻,但要考慮申請者承擔能力,「如果完全按照居屋模式,居屋單人申請者,基本上入息同資產限額訂喺(家庭申請)一半」,他估計3萬元入息的單身人士,只負擔到「煥然壹居」8個最細單位。

他承認,項目當初構想是預留予家庭申請,但由於社會有聲音質疑安排是否公平,故基於原有安排有一定程度法律風險,最終決定劃一開放申請。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【都是土地問題】不過,劉鳴煒認為置業歸根究柢問題不是儲錢,而是「土地供應房屋供應不足,樓價非常貴」。報道:http://bit.ly/1joL0cj【邀區參選青年入青委會? 劉鳴煒:非主席職權 強調見面不為收風】...

Posted by 明報即時新聞 on Friday, November 27, 2015

相關字詞﹕編輯推介 煥然壹居

上 / 下一篇新聞