港聞

【Emily online】西營盤被斬石牆樹標語「點解仲選陳捷貴」 被塗改成「我明點解要選」 (18:41)

區議會選舉戰況激烈,噚日喺西半山般咸道被斬嘅石牆樹位置,就有人貼上不滿戰果嘅英文標語,標語內容質問選民點解仲選無盡力護樹、親建制嘅陳捷貴出任中西區(大學)區議員,「I don't bloody understand why you still voted Stephen Chan(我真係唔明點解你仲要選陳捷貴)」。

到咗今日,關注西環嘅facebook專頁「西環變幻時」再貼出圖片,話有一男子晏晝喺同一個地方用噴漆塗改標語頭幾個字,變成咗「I understand why you still voted Stephen Chan(我明點解你仲要選陳捷貴)」,同之前不滿陳當選嘅選民有來有往。

早前有人喺被斬嘅石牆樹位置,貼出「唔明點解你仲要選陳捷貴」嘅標語,借棵樹間接追究陳捷貴被指無盡力保護古老嘅石牆樹,表達不滿佢當選。但今日下午喺facebook專頁貼出嘅照片所見,有一名男子喺樹前塗改標語,除咗將「I don't bloody understand」改做「I understand」之外,仲喺前面加咗「請尊重市民的投票」幾個字。

網民見呢名男子嘅舉動都紛紛留言,有人就唔明「乜有話唔尊重咩?唔明白就係唔尊重?」又有網民反而比較關心佢喺樹前噴漆,唔知「樹根」有無事。

到傍晚時分,再有人影到樹上嘅標語後幾個字被人拆咗,剩返「請尊重市民的投票 I understand」,睇嚟大家都發揮無限創意去表達自己對投票嘅意見。

陳捷貴嘅競爭對手係29歲嘅劉偉德,係傘兵一族,最終劉以300幾票之差,輸咗畀做咗多屆中西區議員嘅陳捷貴。

陳捷貴噚日回應《明報》查詢時就話標語用字粗鄙﹕「畀意見我毋須用粗口,咁係唔應該。」佢話啲選民都替佢不值,「民主選舉要尊重結果,係我贏咗就要接受結果」

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【人證?】吳謦燃指,希望泛民中人明白,受建制指使參與「鎅票」,等同出賣戰友,是極其可恥之舉,比明刀明槍加入建制更可恥。http://bit.ly/1OrrsiJ【區選戰後】惋惜鍾樹根落選? 劉江華:不宜評論個別人士及黨派...

Posted by 明報即時新聞 on Wednesday, November 25, 2015

相關字詞﹕編輯推介 區議會選舉 石牆樹

上 / 下一篇新聞