港聞

【短片:區選戰後】鍾樹根質疑徐子見:如果佢咁有心做點解唔早啲嚟 (16:46)

民建聯鍾樹根在今屆區選中敗於傘兵徐子見,兩者相差188票。鍾樹根今晨出席電台節目時,對在提名期最後一日才報名的徐子見勝出,認為是「政治票壓倒政績票」,又質疑徐為何最後關頭才出現。

鍾樹根在日前的區選取得1829票,敗於取得2017票的徐子見。鍾稱,他在以往區選最多取得約1900票,今次「最多唔見幾廿票」,但對手的票倍增達逾2000票。

他隨即話鋒一轉道,「你諗下如果淨係嚟日日企,企40日就可以攞到呢個席位,平時使咩做嘢呢?」,「如果佢咁有心做點解佢唔早啲嚟,點解最後兩個鐘頭先嚟呢?」

被問到是否地區工作不足,令對方即使「企40日」都勝出,鍾樹根否認,稱自己做了很多,例如區內樂軒台通道水浸牽涉私人地方,終以公帑協助維修,「解決三千幾人的出入問題」。

【昨夜的漁灣邨】現場聚集近百人,他們即場開香檳,施放多響禮炮,又高唱徐小鳳名曲《喜氣洋洋》,現場氣氛高漲。影片+報道: http://bit.ly/1I6tVQ4 (張家恒攝)【區選戰後】沈旭暉詳列鍾樹根「優勢」:落敗是極困難的 幾乎...

明報即時新聞貼上了 2015年11月23日

相關字詞﹕編輯推介 區議會選舉

上 / 下一篇新聞