港聞

【短片:區選戰後】資深者也落馬 田北俊:自由黨資深議員都連任且得票高 (16:37)

自由黨在今次區議會選舉中取得9席,與上屆一樣,但得票率上升。該黨榮譽主席田北俊稱,整體上「後生一輩在未來參政是一個變化」,鼓勵自由黨年輕人努力,有信心經過今次區選「操兵」,可代表自由黨參加明年立法會選舉。

問到有資深議員「落馬」,田北俊指自由黨資深議員都能連任,而且票數都相當高:至於其他黨派資深議員,他說雖然落選,但得票多,估計「香港人嘅改變立場心大咗,畀機會新人試一試」。

他又感謝參選者及工作人員,形容今次是「咁多年參選團隊精神最睇得到嘅一次」,勤力程度非常難得。

黨魁方剛則表示,自由黨在今次選舉中規中矩,讚揚青年團參選方面十分成功,「畀多啲機會,估計青年有好好成績」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【一票都不能少】有人差5票,有人更只差3票,但都要接受選民的選擇。報道:http://bit.ly/1jfgemi#明報 #明報即時新聞 #區議會選舉==============================【讚好「明報即時新聞」...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年11月22日

相關字詞﹕自由黨 區議會選舉 編輯推介

上 / 下一篇新聞

相關新聞