港聞

下一篇
上一篇

【傘兵逐個捉】擊敗鍾樹根 徐子見:原是港豬 因雨傘關心政治 (10:30)

今屆區議會有不少新人參選,其中傘兵徐子見成功以近200票之差,在東區漁灣選區撃敗了爭取連任的民建聯立法會議員鍾樹根,引起關注。徐子見今早在商台節目表示,他這6個星期十分勤力,居民見到其勤力表現,而鍾樹根可能工作較忙,給予社區的時間不多,「居民想求變,因為之前無得揀,可能想畀個機會新人」。

徐子見說,最開心是成功打破缺口,期望有更多人參與,「成功失敗都可以畀到信息『小市民都可以參選』,今次成功信息更強」。

問到雨傘運動,他笑言:「無呢個雨傘運動前我係一個港豬,唔關心政治,唔係有呢樣嘢我唔會出現」。不過他認為,大部份人都是追求自由民主,毋須過份就藍黃分界。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【爆大冷!】記者問:「是不是代表鍾議員做得不好?」徐子見點頭稱:「咁佢一定有不足之處。」短片+報道: http://bit.ly/1I5527u【短片:區選決戰】落敗反映選民不滿? 鍾樹根:唔係嘅...

Posted by 明報偵查報道 on Sunday, 22 November 2015

相關字詞﹕編輯推介 區議會選舉 鍾樹根 徐子見

上 / 下一篇新聞