港聞

【Emily Online】唔夠郵費照派信? 郵局會叫收件人畀雙倍 (15:32)

郵政署最近畀審計報告話管理不善,信件郵費唔足都照寄出,今日Emily就收到一封無畀郵費嘅信,郵差叔叔親自上門要求俾返$3.4,Emily好奇怪唔知邊個寄信黎,唯有「焗」住畀錢收信。原來郵政署話有機制處理郵費不足嘅信,就是叫收信人畀返,仲要多收一倍郵費。

睇返郵政署的資料,如果本地郵件郵費不足,郵差會向收件人上門追收所欠資費。如果無人收件,收件人會收到一張領取郵件通知卡,叫收件人去郵局俾錢同攞郵件。如收件人拒絕畀錢,郵局會將郵件退返俾寄件人,但如果無回郵地址,郵件就會畀退信組處理。

至於,海外郵件若已畀左50%或以上的空郵郵費,郵件將以空郵寄出,而海外收件人要畀埋剩餘嘅郵費。若已畀左郵費少過50%,郵件就會用平郵寄運;但如果連平郵郵費都唔夠,派件時會要求海外收件人畀返,以及收取相當於港幣4元的附加費。

隨便提提大家,寄得信就係想收信人收到信,所以寄信要畀足郵費,唔好麻煩到收信人呀。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【點算好?】有資深消防員表示,內部都關注到請人情况不理想……報道:http://bit.ly/1YjoPUT【涉違規集資買賣物業 牙醫:律師稱毋須領牌】http://bit.ly/1Yjp6qM【病人疑吃壽司飯染菌 「板宏」停業】...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年11月19日

相關字詞﹕編輯推介

上 / 下一篇新聞