港聞

【Emily Online】身體力行生活減碳 黃錦星屋企電費$101 (09:56)

環境局長黃錦星一大早就上電台節目,講嘅當然係環保,佢仲透露自己屋企最新一期電費只係101蚊,果然係身體力行做到從生活中減少碳排放。

環境局琴日發表「香港氣候變化報告2015」,局長今早連環出現在電台和電視台,講到氣候暖化係不爭事實,如果唔採取措施,將來氣溫升幅會更犀利。局長又話,香港目前碳排放最主要來源係建築物,特別是冷氣機用電,呼籲市民減少使用冷氣機。

被問到屋企電費係幾多,局長話11月份收到嘅電費單係101蚊,仲話收到電費單就會e貓畀太太同囡囡睇,等大家都知道真係慳到電喎。當然局長又再不厭其煩咁呼籲市民要喺生活上減少碳排放,改變生活習慣同選購慳電嘅電器。

Emily自問都算係係慳電一族,但印象中都好似未做到過$101,不得不對局長講聲「佩服佩服」。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁!http://www.facebook.com/mingpaoinew

 

【愛的心思】剪髮後,髮型師叫男童與他擊掌,怎料男童還主動送上一個抱抱,令他非常感動。聽聽愛的故事: http://bit.ly/1NxJYaw【短片】英婦e-Bay網購玻璃枱櫈 打開卻是40袋活魚即崩潰...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年11月6日

相關字詞﹕編輯推介 環保 碳排放 慳電

上 / 下一篇新聞