港聞

【短片:Emily Online】剪布通過創科局 陳健波呻主持會議「超辛苦」 (23:46)

創科局撥款一如所料今日喺立法會財委會上獲通過,雖然主席陳健波最後強行「剪布」,引來黃毓民粗口指罵,更一度企上會議枱,但最後都算有驚無險完成工作。

做完4個鐘財會,一共收到226項臨時動議,處理了當中的22項,Emily問陳健波感覺如何,他就大呻「超辛苦」,但作為主席,都要冷靜處理,仲話收工之後第一件事係最想返屋企瞓覺。

波叔講規程所寫的「無需預告」,當然唔係是提出大量議案,「但大家都睇到,(拉布議員提出)200幾項,睇都睇唔切」,所以會議期間休息咗2次,佢仲形容「壓力是非常之大」。對於剪布通過成立創科局,波叔強調自己用咗最大誠意及善意處理,「希望議員明白我真的作為主席要公平公正」,又指自己緊跟議程規則,係「合情合法合理」。

其實做財委會主席除咗要主持大局,波叔事前都做咗唔少功夫。Emily發現,佢連喺開緊內委會時,都準備緊接住落嚟嘅財委會講稿,旁邊仲放咗一堆有關創科局嘅文件。

為咗令會議可以更順利進行,波叔今日開財會前,又特意敲門拜訪人民力量議員,希望同對方再講清楚處理原則。對於人力話明日後會繼續拉布抗爭,咁點算?波叔就話,希望佢哋瞓個好覺,第二日恢復平靜,而自己只有一招應對,就是加強溝通,早作準備。

掌握最新消息,請Like「明報即時新聞」fb專頁! http://www.facebook.com/mingpaoinews

【農務男】政壇潮興料理農務,可惜香港農地漸少,種米都要喺禮賓府先有地。報道: http://bit.ly/1LSDnoV【未回應女兒摑媽媽 梁振英fb續貼種米圖 】http://bit.ly/1N4Oadd#明報 #明報即時新聞...

Posted by 明報即時新聞 on 2015年11月6日

相關字詞﹕創科局 陳健波

上 / 下一篇新聞